vineri, 16 aprilie 2010

Cum Facem Maiaua

Am preferat sa fac un "how to" si pentru maia, pentru ca este o notiune folosita la toate aluaturile de pizza, paine sau dulciuri. Si cum aceasta e baza oricarui aluat, trebuie sa iasa bine si sa creasca pentru ca apoi aluatul sa creasca si sa iasa muuult :))

De ceva vreme folosim drojdie uscata, pentru ca e mai usor de pastrat decat cea proapata, si rezultatul final este la fel de bun. Desi pe ambalaj scrie ca nu trebuie dizolvata, am incercat o data cu ea uscata si nu a crescut prea bine aluatul, asa ca am decis sa incercam si sa o dizolvam. A iesit foarte bine si de atunci fac maia cu drojdie uscata la fel cum se face cu cea proaspata.
Folosim un bol micut sau o cana in care sa fie suficient loc sa creasca de 2 - 3 ori fata de cantitatea initiala.
Punem cata drojdie este necesara la cantitatea de faina pe care o folosim. Adaugam jumatate de lingurita de zahar, un praf de sare si 2 - 3 linguri de apa calduta sau lapte cald. Dizolvam ingredientele in lichid si ar trebui sa obtinem o pasta destul de moale, cam de consistenta unui iaurt. Adaugam 1 lingurita de faina, nu prea plina si amestecam bine, ca sa nu se faca cocoloase. Trebuie sa avem o pasta de consistenta uniforma, nu trebuie sa fie tare. Daca vi se pare prea moale, mai puteti adauga putina faina.
Presaram faina deasupra, acoperim cu o farfurie si lasam la caldura, langa aragazul pornit. Nu e nevoie sa asteptam mult, pentru ca in 5 - 10 minute va "bate" in capacul pus, semn ca e gata si putem sa o folosim in aluat.

Printeaza reteta (fara imagini)

Niciun comentariu: