joi, 13 mai 2010

Tocanita de Vitel


I-am zis tocanita de vitel, dar se poate la fel de bine ca aceasta mancare sa fie considerata gulas: este picanta, are chimen, si puteti sa o faceti cat de lichida doriti. Pentru varianta noastra, am preferat sa o facem de consistenta unei tocanite, dar nu e nici o regula care sa va interzica sa adaugati un pahar de apa in plus, daca vreti mai mult sos.
E o mancare usor de facut, dar este nevoie de ceva timp ca sa fiarba carnea si sa se fragezeasca.

Pentru 5 - 6 portii am folosit:
  • 1,2 kg pulpa vitel
  • 3 cepe potrivite
  • 3 cartofi
  • 2 morcovi
  • 5 - 6 catei de usturoi
  • 3 rosii in bulion + o cana bulion
  • 3 linguri pasta de ardei
  • 2 linguri ulei
  • sare, piper, oregano, chimen
  • boia iute sau dulce, cum va place
Incepem prin a taia carnea bucatele destul de mici, cam de 1 cm. Incingem cele 2 linguri de ulei si prajim carnea in 2 sau 3 transe, pentru ca sa stea lejer, si toate bucatile de carne sa fie in contact cu tigaia. Scoatem carnea prajita intr-un vas si o lasam sa se odihneasca. Daca nu ramane suficient lichid in tigaie, mai putem adauga putin ulei cand prajim a doua sau a treia oara carnea.
Tocam ceapa si usturoiul marunt, fie folosind un tocatorul, fie manual. Le punem la calit in zeama ramasa in tigaie de la carne si le lasam vreo 10 minute la foc. Apoi adaugam pasta de ardei, rosiile tocate marunt si sosul de rosii. Fierbem inca 10 minute si aruncam in tigaie morcovii tocati, 1 lingurita de boia, oregano, 1 lingurita de chimen, sare, piper. E timpul sa punem carnea si 2 cani de apa. Amestecam bine ca sa se imprastie condimentele uniform, si lasam sa fiarba la foc mic 45 de minute, timp in care mai aruncam un ochi sa nu cumva sa se lipeasca de vas.
Dupa cele 3 sferturi de ora in care a fiert carnea, adaugam cartofii taiati cubulete si mai lasam la foc vreo 20 de minute. Daca e nevoie, mai puneti un pahar cu apa si amestecati din cand in cand ca sa se patrunda uniform toate cele.
Aceasta tocanita este excelenta cu o salata de varza sau niste muraturi. Se serveste calda si are aproximativ 200 calorii la 100 grame.




2 comentarii:

Corina Ureche spunea...

Foarte buna tocanita, arata extrem de apetisant. N-am pus niciodata chimen la tocanita, dar cred ca ii da o aroma deosebita. Te pup

Carmen spunea...

Multumesc de vizita! :)
Asa e, chimenul da o aroma foarte buna tocanitei, merita incercat.
Te pup, weekend placut :)