luni, 27 decembrie 2010

Ananas Copt cu Sos de Caramel


Un desert deosebit, numai bun pentru masa de Revelion, cu care va veti impresiona cu siguranta invitatii. In plus de asta, este binevenit un desert mai light, racoritor si proaspat, dupa mesele ceva mai bogate din aceasta perioada. Desi arata asa fancy, nu dureaza mai mult de 20 de minute sa-l pregatiti, neconsiderand timpul in care sta la cuptor.

Pentru 4 portii avem nevoie de:
  • 1 ananas copt (cam 1.5 - 1.7 kg)
  • 120 g zahar
  • 3 - 4 batoane vanilie (am avut doar 3 asa ca am folosit si 2 pliculete zahar vanilinat Bourbon)
  • 3 - 4 boabe ienibahar (jumatate de ligurita ienibahar macinat)
  • jumatate de banana
  • 60 ml rom
  • o bucata de ghimbir cat o nuca
Incepem prin a carameliza zaharul intr-o tigaie de teflon, la foc mic. Cand incepe sa se lichefieze, rotim usor tigaia, pentru ca sa se topeasca si zaharul ramas pana ajunge la o culoare asemanatoare chihlimbarului. Nu folositi obiecte metalice sa amestecati si nu adaugati apa in timp ce se caramelizeaza zaharul.
Ghimbirul curatat il taiem rondele, ienibaharul il zdrobim, iar daca folositi baton de vanilie si pentru sos, il despicati si scoateti semintele. Aici noi am folosit zaharul Bourbon in locul vaniliei. Toate aceastea le adaugam peste caramel, lasam cateva secunde, dupa care adaugam 60 ml de apa rece, pentru a opri caramelul din fiert, ca sa nu se arda. Cu o spatula de lemn putem amesteca usor, lasam cateva minute pana se topeste partial caramelul care s-a intarit cand am adaugat apa. Jumatatea de banana o pasam, o amestecam cu putin sirop de caramel peste, si turnam inapoi in tigaie. Cand incepe din nou sa fiarba sosul, oprim focul si turnam romul, amestecam putin si lasam sa infuzeze cateva ore sau peste noapte.
Dupa ce sosul a stat ceva vreme, ne ocupam de ananas, care trebuie sa fie putin moale pentru a fi copt, iar coaja nu trebuie sa fie verde. Cu un cutit ascutit taiem partea de sus, unde sunt frunzele, apoi partea de jos, il asezam "in picioare" si il curatam. Daca aveti si o ustensila cu care sa-i scoateti mijlocul fibros, il veti face mult mai usor de mancat :) 
Cu un cutit ascutit se dau gauri in ananas, si se introduc, eventual cu ajutorul cutitului, batoanele de vanilie taiate pe jumatate. Strecuram printr-o sita fina sosul de ananas si il punem intr-un vas cat mai mic, doar cat sa incapa ananasul. Asezam anansul peste sos si il dam la cuptorul incalzit la 180 de grade. Cam la fiecare 15 - 20 de minute intoarcem ananasul pe alta parte, ca sa stea fiecare bucatica in sos. Daca scade mult sosul, adaugam o jumatate de pahar de apa. Dupa aproximativ 1:30 - 2 ore de stat la cuptor, ananasul este gata si poate fi servit rece sau caldut, cu sosul in care s-a facut. Delicios, va spun, si doar cu 90 calorii la 100 de grame :)





Un comentariu:

Lucia spunea...

Am facut reteta asta in noaptea de revelion si a fost fenomenala!

Ananasul a iesit foarte aromat si zemos, si in plus ne-am distrat cand il pregateam, pentru ca nu mai facuse nimeni sos de caramel si eram foarte curiosi cum o sa iasa! Data viitoare punem si niste inghetata langa el!