miercuri, 9 noiembrie 2011

Varza cu Ciolan Afumat

Nu se intampla prea des sa luam ciolan afumat, asa... cam o data - de doua ori pe an, dar si cand luam, ies niste bunatati de mancaruri :) Daca data trecuta am facut ciorba de fasole, acum a venit randul verzei calite. Stiu, avem mai multe retete de varza calita, dar ce sa facem, daca ne place :) 
Pentru 5-6 portii am folosit:
  • 2 verze potrivite
  • 1 ciolan afumat de porc
  • 1 ceapa
  • 1-2 morcovi
  • 1 pahar de suc de rosii
  • 1 ardei
  • cateva crengute de cimbru
  • 2-3 linguri ulei
  • sare, piper
Varza a fost culesa cu manutele astea doua din gradina de la tara, dupa ce am imortalizat-o intr-o poza, pe care n-am rezistat sa nu v-o arat :)
Tocam varza fideluta, o punem intr-un vas incapator si o frecam cu putina sare. Tocam ceapa, morcovii si ii calim in uleiul incins timp de cateva minute, dupa care adaugam varza. Daca nu incape toata de la inceput, lasati sa fiarba cu capac, iar varza va scadea si veti mai putea adauga.
Ca sa nu se prinda, adaugam jumatate de apa si punem ardeiul, taiat in doua. Lasam sa fiarba pana varza incepe sa se inmoaie, completand cu apa daca este nevoie. Adaugam ciolanul taiat felii, crengutele de cimbru si mai lasam la fiert 10 - 15 minute. 
Turnam sucul de rosii, piper si sare daca mai e nevoie, amestecam si punem varza la cuptorul incins la 180 - 200 de grade, sa scada sosul si sa se rumeneasca. Nu e nevoie de prea mult timp, 15 - 20 de minute, sau pana cand varza e fiarta.
O mancare minunata, pe care o servim cu ardei iute, sau simpla. Enjoy!




Niciun comentariu: