duminică, 20 mai 2012

Tort cu Mousse de Piersici


Stiti deja ca torturile cu mousse de fructe si/sau ciocolata sunt in topul preferintelor noastre. Se fac usor, mai ales vara, pentru ca nu prea e nevoie de cuptor, sunt racoritoare si foarte aromate. Asa ca nu va mira faptul ca am incercat acest tort in doua variante pana acum, o data cu piersici si, acum un an, cu caise. Pentru ca cel mai mult ne-a placut cel cu piersici, acesta va fi vedeta pe blog :) Daca preferati caisele, este foarte simplu de inlocuit compotul de piersici cu unul de caise, sau chiar cu gem, caz in care folositi mai putin zahar.
Pentru un tort de 26 cm, am folosit:
  • 4 oua
  • 140 g faina
  • 140 g zahar - pentru blat
  • pastaie de vanilie (sau zahar vanilat)
  • 400 g iaurt
  • 400 g frisca
  • 150 g zahar - pentru crema
  • 1-2 borcane compot de piersici decojite (a cate 800 g fiecare)
  • coaja si zeama de la doua lamai
  • 50 ml limoncello
  • 2 plicuri gelatina
  • 1 plic praf de copt
Pregatim un blat simplu de tort, pentru care separam ouale si batem albusurile si zaharul spuma tare. Adaugam galbenusurile, coaja de lamaie, miezul batonului de vanilie si mai mixam putin. Incorporam faina amestecata cu praful de copt folosind o lingura. Amestecam de sus in jos, cu grija sa ramana aerat aluatul, iar dupa aceea il turnam in tava unsa cu ulei.
Coacem in cuptorul incins la 170 de grade cam 40 de minute, pana se rumeneste si trece testul scobitorii. Oprim focul si lasam blatul sa se raceasca in cuptor, dupa care il putem scoate din forma. Pentru rezultate mai bune e indicat sa lasati blatul cateva ore dupa ce s-a racit pana sa-l taiati.
Si fiindca suntem la acest capitol, as vrea sa va intreb voi cum va descurcati sa taiati tortul? Mie mereu imi iesea cam stramb sau taiat prea mult in mijloc. Asa ca am considerat ca e cazul sa rezolvam cumva aceasta problema, iar raspunsul l-am gasit la Kitchen Shop si se numea feliator de tort :) L-am incercat la cateva torturi pana acum, ca sa imi fac o idee despre cum se foloseste pentru rezultate perfecte. Blatul nu trebuie sa fie prea pufos si sa nu aiba nuci sau stafide prin el. Si sa fie asezat pe un platou sau suport care sa permita miscarea corecta a feliatorului. Acesta se seteaza la inaltimea dorita, se poate taia blatul in 2 sau 3 parti. Apoi incepe sa se taie efectiv blatul, facand miscari dintr-o parte in alta cu taietorul, tinut de maner. Aveti grija cand ajungeti la final, daca fortati si trageti prea tare, se poate ca blatul sa se rupa, dar cu putina grija veti avea un tort taiat perfect.

E randul mousse-ului, pentru care pasam vreo 6 jumatati de piersica, folosind piciorul vertical al mixerului Preparam gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj si o incalzim cu grija, amestecand mereu, ca sa se dizolve repede, dupa care o lasam sa se racoreasca putin. Amestecam iaurtul cu zahar, piersicile pasate si gelatina. Omogenizam si dam la frigider pentru 30 de minute, iar apoi incorporam si frisca batuta.
Pregatim un sirop din zeama de lamaie, limoncello si sirop din compotul de piersici. Fiind suficient de dulce nu mi s-a parut sa aiba nevoie de zahar. Asezam partea de jos a blatului pe platou, o insiropam, dupa care o inconjuram cu marginea formei cu pereti detasabili. Turnam jumatate din crema peste blat si o nivelam. Asezam al doilea blat, il insiropam, punem restul de crema si cam asta-i tot. Tortul trebuie sa stea la frigider cateva ore bune, vreo 5-6 cel putin.
Inainte de a-l servi, desprindem cu grija marginea din jurul tortului si il ornam dupa inspiratie. Aici am facut o floare din piersicile din compot ramase. Daca vreti sa-l ornati la fel, sa stiti ca se incepe cu randul exterior, dupa care se taie fasii din ce in ce mai subtiri pentru randurile din interior.




4 comentarii:

sara & Miki spunea...

Minunat tort, servesc o felie si eu. Pup!

Craita spunea...

absolut superb:)

Simona spunea...

Delicios si frumos!!! O feliuta este a mea!

Carmen spunea...

Multumesc! Va servesc cu o feliuta virtuala :)